Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Wrocław dołącza do Pogromców Marnowania Jedzenia

Od dziś mieszkańcy Wrocławia mogą włączyć się do walki z marnowaniem jedzenia dzięki Too Good To Go! W aplikacji dostępne są już pyszne paczki-niespodzianki z wrocławskich restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni, które pod koniec dnia borykają się z problemem nadwyżek niesprzedanej żywności. Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się: Bar ALFA, Bistro od Kuchni, Centrum Zdrowej Diety, Ciasto i Farsz, Cukiernia Karpicko, Eko Tytka, Fashion Cafe & Bar, Kawalerka, Organic Point, Family&Friends, Sorrir, Via Romana, Warzywniak pod Bilbordem, oraz sieci: Starbucks, Pizza Hut, North Fish, Green Caffe Nero, Costa Coffee czy A. Blikle.

Idea aktywnych działań ograniczających marnowanie żywności jest bliska mieszkańcom Wrocławia, którzy już chętnie uczestniczą w foodsharingu, korzystając m.in. z lodówek społecznych, a miasto prowadzi szeroko zakrojoną akcję #WROCŁAWNIEMARNUJE. Teraz mają okazję przyłączyć się do rosnącego z dnia na dzień grona Pogromców Marnowania Jedzenia dzięki aplikacji Too Good To Go. To narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi lokalami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Wrocław, tuż po Łodzi, Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Szczecinie i Poznaniu jest kolejnym punktem na mapie Polski, który dołącza do rewolucyjnego ruchu walki z marnowaniem jedzenia.

Na całym świecie w każdej sekundzie 51 ton jedzenia ląduje w koszu, co nie jest bez znaczenia dla środowiska. Do wyprodukowania każdego produktu żywnościowego zużywana jest określona ilość wody i energii. Wraz z wyrzucanym posiłkiem marnujemy również naturalne zasoby naszej planety oraz narażamy ją na niepotrzebną emisję CO₂. Aż 8%-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu. Gdyby wyrzucone jedzenie było krajem, byłoby trzecim co do wielkości emitentem CO2, zaraz po Chinach i USA. Wyrzucamy średnio aż 2 tony na głodującą osobę, a razem z jedzeniem, w koszu rocznie ląduje 1,2 biliona dolarów (BGC, 2018). To ponad dwukrotność PKB Polski!

Polska plasuje się na 5. miejscu wśród krajów Unii Europejskiej, marnując co roku 9 mln ton jedzenia, co daje średnio 247 kg na osobę (Banki Żywności, 2019). Szczególnie dotkliwe konsekwencje dla naszego kraju ma fakt, że to właśnie światowe rolnictwo odpowiada za wykorzystanie ponad 70% słodkiej wody, a już teraz mierzymy się z suszą i pustynnieniem. To tylko podkreśla, jak ważne jest ratowanie żywności w naszym kraju. Każda uratowana paczka-niespodzianka, to ekwiwalent 2,5 kg niezmarnowanej emisji CO2. W ciągu rocznej działalności użytkownicy aplikacji uratowali ponad 257 tysięcy posiłków, nie marnując tym samym 642 500 kg CO2. To tyle ile wyemitowałby samolot, wykonując 1855 lotów na trasie z Warszawy do Londynu.

Wrocław jest już siódmym miastem w Polsce, w którym właściciele gastronomii, kawiarni, cukierni, a także małe i duże sieci sprzedaży jedzenia mogą dotrzeć z nadwyżkową żywnością do mieszkańców. Jesteśmy dumni, że w zaledwie rok udało się zdziałać tak wiele, propagować trend niemarnowania i dotrzeć do kolejnego regionu w Polsce. Cieszymy się, że wrocławianie przyłączą się do ruchu działającego na rzecz wspierania naszej Planety i ratowania posiłków przed wyrzuceniem - podsumowuje Karolina Woźniak, PR Managerka Too Good To Go.

Too Good To Go to więcej niż aplikacja

Ze względu na skalę problemu i pilność zmian, ONZ ustanowiła nowe „święto” - Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Z tej okazji Too Good To Go przygotowało kampanię edukacyjną 1/3 jedzenia się marnuje. Uratuj ją!, przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zwiększającą świadomość konsekwencji tego problemu dla społeczeństwa i klimatu. Kampanię wspierają również partnerzy Too Good To Go - Bank Żywności, Starbucks, Pizza Hut, North Fish, bp, MAKRO oraz Natura Cold Press i wielu, wielu innych właścicieli biznesów spożywczych, którzy na swoich kanałach będą informować o negatywnych skutkach marnowania 1/3 jedzenia.

Lista pierwszych partnerów Too Good To Go we Wrocławiu:

Bar ALFA

Bistro od Kuchni

Blikle Wrocław

bp - Eldorado

bp - Iglica

bp - Kometa

bp - Orzech

Centrum Zdrowej Diety

Ciasto i Farsz Berenta

Ciasto i Farsz Bulwar Ikara

Ciasto i Farsz Kuźnicza

Ciasto i Farsz na Sarniej - Jagodno

Ciasto i Farsz na Ślężnej

Ciasto i Farsz Powstańców Śląskich

Ciasto i Farsz Szczytnicka

Ciasto i Farsz Szwedzka

Cukiernia Karpicko

Cukiernia Karpicko

Cukiernia Karpicko

Eko Tytka

Fashion Cafe &

GREEN CAFFE NERO GALERIA DOMINIKAŃSKA

GREEN CAFFE NERO PLAC KOŚCIUSZKI

GREEN CAFFE NERO WROCLAVIA

GREEN CAFFE NERO WYSPA WROCLAVIA

Hotel Traffic Wrocław

Kawalerka

Natka Natura Żywność regionalna i organiczna

North Fish Galeria Dominikańska

North Fish Galeria Wroclavia

North Fish Magnolia

North Fish Pasaż Grunwaldzki

Organic Point

Owoce Warzywa

Piekarnia-Kawiarnia Family Friends

Pizza Hut Berg

Pizza Hut Express Arkady

Pizza Hut Express Magnolia

Pizza Hut Express Pasaż Grunwaldzki

Pizza Hut Express Wroclavia

Pizza Hut Galeria Dominikańska

Pizza Hut Korona

Pizza Hut Magnolia

Pizza Hut Wrocław Rynek

Sklep Kraina zdrowia żywność ekologiczna

Sklep w Starej Rzeźni

Sorrir

Starbucks Coffee Square

Starbucks Dominikanska

Starbucks Grunwaldzki Center

Starbucks Magnolia

Starbucks Olawska

Starbucks PKP

Starbucks Sky Tower

Starbucks Wroclavia

Via Romana

Warzywniak pod Bilbordem

Masz ochotę na więcej?