Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją!

To nie przypadek, że na tej kreacji 1/3 jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Razem z nim 1/3 zasobów zużytych w produkcji tego jedzenia, jak np. wody, (której już teraz brakuje w wielu krajach, w tym w Polsce), nawozów, ludzkiej pracy czy szkodliwych gazów powstałych w wyniku produkcji, przechowywania, transportu czy przygotowania jedzenia w restauracjach.

Tego zmarnowanego jedzenia i zasobów jest nie tylko „żal”. Marnowanie przyczynia się do zmian klimatycznych - 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu. Gdyby wyrzucone jedzenie było krajem, byłoby trzecim największym emitentem CO2, zaraz po Chinach i USA. Ma również skutki społeczne - wyrzucamy średnio aż 2 tony na głodującą osobę, a także ekonomiczne - razem z jedzeniem, w koszu rocznie ląduje 1,2 biliona dolarów (BGC, 2018). To ponad dwukrotność PKB Polski!

Ze względu na skalę problemu i pilność zmian, ONZ ustanowiła nowe „święto” - Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Z tej okazji startujemy

z edukacyjną kampanią „1/3 jedzenia się marnuje. Uratuj ją!”, przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia i zwiększająca świadomość konsekwencji tego problemu dla społeczeństwa i klimatu. Kampanię wspierają również partnerzy Too Good To Go - Bank Żywności, Starbucks, Pizza Hut, North Fish, bp, MAKRO oraz Natura Cold Press i wielu, wielu innych właścicieli biznesów spożywczych, którzy na swoich kanałach będą informować o negatywnych skutkach marnowania 1/3 jedzenia.

Dlaczego podnosimy alarm?

W niechlubnym rankingu marnowania jedzenia wśród krajów europejskich Polska zajmuje wysoką, piątą pozycję. Marnujemy rocznie 247 kg na osobę, co tylko podkreśla, jak ważne powinno być dla nas ratowanie żywności. Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu wartość całkiem niezłych wakacji, bo aż 3 tysiące złotych. Żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha dostaw, lecz najwięcej w naszych domach. Wg raportu Banków Żywności z 2019 roku, Polacy marnują aż 9 mln ton jedzenia, podczas gdy głodnych ludzi jest u nas ponad 2 mln. Szczególnie dotkliwe konsekwencje dla Polski ma fakt, że to rolnictwo odpowiada za wykorzystanie ponad 70% słodkiej wody, a już teraz mierzymy się z suszą i pustynnieniem. Tym bardziej “wylewanie żywności z kąpielą” jest w naszym przypadku bolesne.

Mural w Krakowie - Tytano

29 września, Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia ONZ

Według projektu Drawdown mierzącego efektywność działań na rzecz walki z globalnym ociepleniem, zapobieganie marnowaniu to najbardziej efektywna metoda walki ze zmianami klimatycznymi! Sprawę jasno postawiła również ONZ, wyznaczając cel 12.3 strategii zrównoważonego rozwoju - “Do 2030 roku zmniejszyć o połowę globalną ilość marnowanej żywności per capita w sprzedaży detalicznej i konsumpcji, zmniejszyć straty żywnościowe w procesie produkcji i dystrybucji, w tym straty powstałe podczas zbiorów.”

Kolejne dni września odkrywać będą nowe karty kampanii, a udział w akcji wezmą również znani polscy influencerzy. Punkt kulminacyjny akcji przypada na 29 września, czyli na ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Tego dnia partnerzy zrzeszeni w ramach Too Good To Go aktywnie włączą się w działania na kanałach social media, aby podkreślić skalę marnotrawstwa i zachęcić do ratowania jedzenia za pomocą aplikacji.

Wszyscy wiemy, że jedzenia nie należy wyrzucać i nikt nie lubi tego robić, a mimo to w koszu ląduje mnóstwo produktów. Jeśli chcemy ograniczyć negatywny wpływ marnowania jedzenia na naszą Planetę, to musimy działać tak szybko, by do 2030 roku ograniczyć ten proceder o połowę. Edukacja jest jednym z najsilniejszych oręży w tej walce. Stąd kampania “⅓ się marnuje. Uratuj ją!”. Niesamowicie cieszę się, że dołączyli do nas nasi partnerzy, którzy na co dzień, wspólnie z użytkownikami aplikacji, przyczyniają się do poprawy kondycji Ziemi. Wierzę, że to początek prawdziwego Ruchu Pogromców Marnowania Jedzenia w Polsce. - Powiedziała Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go

Żywność marnuje się w naszych głowach. To właśnie z brakiem świadomości tego problemu, a czasem lekceważenia jego skali i znaczenia wiążą się przyczyny wyrzucania jedzenia. Tymczasem poza aspektem ekologicznym czy finansowym, marnowanie żywności ma również wymiar społeczny. W Polsce niemal 2 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, co oznacza że po prostu nie stać ich na zakupy spożywcze, zdarza się, że cierpią z powodu głodu i muszą korzystać z pomocy Banków Żywności. Marnowanie jedzenia, ma więc też kontekst etyczny, dlatego edukacja o skutkach tego zjawiska jest tak istotna. Cieszymy się, że razem z Too Good to Go możemy działać i promować prawidłowe postawy konsumenckie. – zwraca uwagę Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności

Marnowanie jedzenia jest wielkim problemem, bo wyrzucane jest aż 1/3 żywności. Musimy zdawać sobie sprawę, że wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za zmianę tej sytuacji. Kilka miesięcy temu dołączyliśmy do Too Good To Go, bo widząc powodzenie aplikacji dającej możliwość ratowania żywności i wpływania na środowisko jesteśmy przekonani, że jej skuteczność i atrakcyjność w połączeniu z edukacją realnie wpłynie na zmianę postaw i tym samym znacząco zmniejszy się skala marnowania żywności w Polsce. Bardzo wierzymy w powodzenie akcji i z autentycznym zaangażowaniem dołączamy do projektu. Stanowi to praktyczną realizację naszej strategii #bpNetZero - dodaje Małgorzata Bogacz, Marketing Manager w bp Polska.

Marnowanie żywności to problem, który zaprząta nam głowę od pierwszego dnia działalności North Fish. Zrobiliśmy wiele, aby zredukować ilości wyrzucanego jedzenia i żeby pójść dalej potrzebowaliśmy dodatkowego, mądrego wsparcia. Na tym etapie zaczęła się nasza współpraca, a w zasadzie wspólna przygoda z platformą Too Good To Go. W sierpniu ubiegłego roku zaczęliśmy od jednej restauracji w Galerii Mokotów i 10 uratowanych posiłków. Od tego czasu na platformie Too Good To Go pojawiły się wszystkie restauracje naszej sieci, uratowaliśmy prawie 19 tys. posiłków dzięki czemu do atmosfery trafiło o 45 tys. kg CO2 mniej. Liczby te świadczą także jak najlepiej o naszym społeczeństwie. Pokazują, że Polacy są coraz bardziej świadomi i chcą mieć swój udział w skutecznej walce z marnowaniem żywności oraz ograniczeniem zanieczyszczenia środowiska. - Powiedział Przemek Pukiewicz, Manager ds. wsparcia procesów operacyjnych North Fish

Od 2016 r. działamy na rzecz ograniczenia marnowania żywności, przekazując nasze produkty Bankom Żywności na terenie całej Polski. W ramach współpracy z Federacją Banków Żywności i restauratorami przeprowadziliśmy również kampanię edukacyjną „Nie marnuję, pakuję”. W myśl strategia naszej firmy, która mówi „razem lepiej” zareagowaliśmy natychmiast na zaproszenie do współpracy przy kampanii organizacji Too Good to Go. Im więcej inicjatyw na rzecz przeciwdziałania marnowaniu żywności, tym lepiej dla potrzebujących osób, dla ekosystemu i dla nas wszystkich. – mówi Dominik Branny, prezes MAKRO Polska.

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności to najważniejszy element naszej strategii wpływu społecznego i środowiskowego, dlatego od pierwszego dnia funkcjonowania aplikacji w Polsce mocno wspieramy Too Good To Go, angażując w inicjatywę nasze marki. W aplikacji działają już 74 kawiarnie Starbucks oraz 130 restauracji Pizza Hut, a liczba produktów uratowanych przed zmarnowaniem wynosi aż 160 tysięcy! Głęboko wierzymy, że wspólnymi siłami jesteśmy w stanie ograniczyć skalę problemu, a kampania “⅓ się marnuje. Uratuj ją” zainspiruje inne podmioty do działania – powiedziała Ewelina Jabłońska-Gryżenia, CSR Manager w firmie AmRest, zarządzającej m.in. markami Starbucks i Pizza Hut w Polsce

Codziennie poszukujemy nowych rozwiązań dla przyjaznej środowisku produkcji, organizujemy eko wydarzenia i propagujemy większą świadomość przyrodniczą wśród naszych klientów. Dlatego też założyliśmy własną Stację Recyklingu. W myśl zasady ZERO WASTE recyklingujemy oddane butelki, a folie termicze i cold pack’i wykorzystujemy ponownie. Nasze soki są w pełni naturalne - pozbawione jakichkolwiek dodatków, czy konserwantów. Z tego powodu ich przydatność to zaledwie kilka dni - aplikacja daje nam możliwość nie zmarnowania ani kropli! Mieliśmy okazję zaprawić się w boju ratowania żywności wraz z Too Good To Go. Kilka tygodni temu blisko 2 tys. butelek naszej bliźniaczej marki - soków SŁOŃCE, nie mogło zostać utrwalonych wysokociśnieniowo ze względu na awarię wodociągu. Właśnie wtedy poznaliśmy prawdziwą moc społeczności TGTG. Wspólnymi siłami, dzięki nagłośnieniu sprawy w mediach społecznościowych, sprawiliśmy, że nie zmarnowała się ani jedna butelka soku. dodaje Oskar Lis, Founder & CEO Natura Cold Press

A jest o co walczyć!

Każdej sekundy ponad 23 miliony użytkowników ratuje jeden posiłek, co do tej pory przełożyło się na uratowaniu przed zmarnowaniem emisji 112 tysięcy ton CO2! W Polsce również możemy zdziałać wiele dobrego. Zaledwie jedna paczka dziennie ratowana przez okrągły rok to oszczędność emisji CO2 odpowiadającej 10 wycieczkom samochodem na trasie Warszawa – Kraków. Dołącz do Pogromców Marnowania Żywności i przeciwdziałaj zmianom klimatycznym. Walka o ograniczenie ilości wyrzucanej żywności jest ważnym krokiem w trosce o klimat.

Źródła:

  • Raport “Nie marnuj jedzenia 2019” przygotowany przez Banki Żywności, 2019

  • Wszystkie dane dotyczące skali marnowania i emisji pochodzą ze strony Movement, 2020

Masz ochotę na więcej?