Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Miłość do ostatniego okruszka - sposoby na niemarnowanie chleba.

W Too Good To Go jesteśmy zaangażowani w redukcję odpadów, gdzie tylko jest to możliwe. Maggie – kierowniczka biura w Wielkiej Brytanii jest Polką i wie, jak szanować chleb. Ma wiele pomysłów na jego wykorzystanie. Poprosiliśmy Maggie o najlepsze wskazówki i przepisy!

Marnowanie jedzenia w dużych ilościach dotyczy między innymi Wielkiej Brytanii. Na liście najczęściej marnowanych produktów spożywczych na Wyspach Brytyjskich znajduje się chleb. Co roku wyrzucane jest prawie 900 000 ton chleba - 24 miliony plasterków każdego dnia! W Polsce zaś według badań przeprowadzonych przez Kantar Millward Brown marnujemy 49% pieczywa. Najprostszy sposób na zaprzestanie marnowania chleba? Kupuj tylko tyle ile potrzebujesz. Czasami jednak łatwiej to powiedzieć niż zrobić! A pachnące chlebem piekarnie kuszą...Pragnienie kupowania pysznego, chrupiącego pieczywa w dużych ilościach posiada każdy z nas. I właśnie dlatego zdradzamy najlepsze porady na wykorzystanie chleba do ostatniego okruszka.

Marnowanie jedzenia? Zapomnij! Najlepsze sposoby na chleb.

1. Niech żyje chleb!

Bez względu na to jaki chleb najbardziej lubisz, nigdy nie trzymaj go w lodówce. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie sprawi to, że będzie dłużej świeży. Niska temperatura spowoduje wilgoć i przyspieszy zwietrzenie.

  • Kupiony w sklepie chleb krojony - staraj się go trzymać w papierowym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Jeśli wciąż zostanie ci kilka kawałków, po dwóch lub trzech dniach po prostu włóż je do zamrażarki i podgrzej, kiedy przyjdzie ci na to ochota. Kromki będą świeże i smaczne.
  • Bochenki chleba zdecydowanie szybciej czerstwieją. Nie bez powodu piekarnie pakują chleb w papierowe torby. Pochłaniają one nadmiar wilgoci, dzięki czemu twój chlebek będzie dobry przez kolejne kilka dni.


2. Sposób na czerstwy chleb?

Aby odświeżyć czerstwą kromkę chleba, należy skropić ją wodą i podgrzać w piecu przez ok. 10 min.


3. Grzanki z chlebka? o tak!

Grzanki możesz dodawać do sałatek albo zup. Pokrojone grzaneczki polej oliwą lub posmaruj masłem i piecz w piekarniku przez 15 minut.


4. Zrób z chleba bułkę tartą

Najlepiej zrobić ją z końcówek chleba. Upiecz je w piekarniku, aż będą rumiane, a następnie zmiel robotem kuchennym. Użyj tartej bułki do ulubionych dań i potraw, np. panierowanej ryby, kotletów.


5. Francuskie tosty na śniadanie

Jest wiele przepisów i na szczęście zaskakująco łatwych. Wszystko, co musisz zrobić to namoczyć chleb w mieszance ubitego jajka, mleka i śmietany, aż będzie miękki i rozmoczony. Następnie wystarczy usmażyć go na maśle do zrumienienia. Jeśli chcesz podkręcić smak dodaj parmezan, pietruszkę, sól i pieprz. Inna wersja francuskiego tosta to na słodko w asyście nutelli!


6. Zrób pyszną panzanellę!

Klasyczna toskańska sałatka panzanella występuje w wielu różnych wariantach, ale zawsze jest w niej chleb. I wierzycie lub nie, stary chleb lepiej smakuje niż ten świeży!

Składniki:

  • garść świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka kaparów
  • 300g zestarzałego chleba na zakwasie lub ciabatty, rozdartej na kawałki
  • 500g dojrzałych pomidorów, umytych i pokrojonych
  • 60g oliwki z pestką (najlepiej Kalamata)
  • ½ czerwonej cebuli drobno krojonej
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Wymieszaj większość bazylii z kaparami i oliwą z oliwek w robocie kuchennym. Nalej oliwy do miski, dodaj chleb i dobrze wymieszaj, a następnie odłóż na bok, aby kawałki chleba mogły wchłonąć oliwę. Dodaj pomidory, lekko je wyciśnij, aby uwolniły soki. Wymieszaj z oliwkami, plastrami cebuli i oliwą. Dodaj chleb, ocet i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Sałatkę udekoruj pozostałymi liśćmi bazylii, gotowe!


7. Brytyjski pudding

Pudding z chleba i masła to brytyjski klasyk. Palce lizać!

Składniki:

  • 40g niesłonego masła
  • 8 kromek dwudniowego białego chleba
  • 50g rodzynek i suszonej żurawiny (ewentualnie czekolady)
  • 400 ml tłustego mleka
  • 50 ml kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
  • 75g cukru pudru
  • 3 jajka

Nasmaruj żaroodporne naczynie odrobiną masła. Lekko nasmaruj każdą kromkę masłem, następnie potnij na trójkąty. Ułóż połowę kromek, posmarowaną stroną do góry w naczyniu, posyp żurawiną albo kawałkami czekolady. Nałóż na nie pozostałe kromki i owoce. Zmieszaj mleko, śmietanę, cukier i czekoladę w żaroodpornej misce nad gotującą się wodą aż do rozpuszczenia. Ubij jajka w dużym półmisku, po czym dodawaj powoli masę mleczno - czekoladową, stale ubijając. Wylej masę na chleb w taki sposób, aby cały był zalany i odstaw na ok. 20 min. W międzyczasie podgrzej piec do 180C. Piecz przez ok. 30 min. 

Masz ochotę na więcej?