Wszystkiego Niezmarnowanego, czyli bądź słoikiem w Święta

Każdego roku w Polsce 9 mln ton żywności ląduje w koszu. Tym samym, marnując średnio 235 kg jedzenia na osobę, zajmujemy 5. miejsce w Unii Europejskiej i choć te dane coraz częściej przebijają się do publicznej wiadomości, Święta to niestety czas, kiedy wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku. Jednocześnie wydajemy na świąteczne dania średnio 524 zł! (wg. Raportu Deloitte) Aby magii Świąt nie zrujnowała wizja zmarnowanego jedzenia, zespół Too Good To Go i Federacja Polskich Banków Żywności, w ramach kampanii „Wszystkiego Niezmarnowanego na Święta”, przygotował kilka praktycznych porad, jak uratować to, co zawita na świątecznym stole.

Z badania instytutu KANTAR, przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34% Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Trudno wyobrazić sobie jednak udane polskie święta bez suto zastawionego stołu i tradycyjnych 12 potraw. Wspólne gotowanie, lepienie pierogów i kręcenie makowców to nie tylko część obyczaju, ale także służy wzmacnianiu więzi międzyludzkich. Niestety, co dziesiąty Polak szacuje, że po Świętach w jego gospodarstwie domowym zmarnuje się aż ponad 2 kg produktów. Kolejne 17,1 proc. ankietowanych szacuje skalę marnowania na pomiędzy 1 a 2 kilogramy, zaś tylko 21,9 proc. Polaków twierdzi, że w ich gospodarstwach domowych przy okazji świąt zupełnie nic się nie marnuje*. 

Dzieje się tak z kilku powodów. Przed świętami sklepy przeżywają prawdziwe oblężenie, a nasze kosze zakupowe wypchane są po brzegi. Zachęcani promocjami i tradycją 12 wigilijnych potraw, kupujemy za dużo, suto zastawiamy stoły i finalnie wyrzucamy niezjedzone porcje świątecznych specjałów, w ten sposób wyrzucając pieniądze w błoto i marnując doskonale pyszne i świeże jedzenie, które przecież wcale nie musi lądować w koszu. - mówi Karolina Woźniak, PR Managerka Too Good To Go.

Mamy do czynienia z przykrym paradoksem – podczas gdy w naszym kraju niemal 2 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie i korzysta z pomocy żywnościowej, w wielu innych domach odbywa się bożonarodzeniowy festiwal marnowania jedzenia. Statystyki wskazują, że w okresie świąt nawet 1/3 przygotowanej żywności ląduje w śmietniku. To zupełnie tak, jakbyśmy wyrzucali co trzecią torbę z zakupami spożywczymi. – komentuje Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Są jednak metody, by nie psuć magii Świąt i nie marnować. Warto się zastosować do zestawu prostych rad zwanych 4P, dzięki którym praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne. Te zasady to: Planuj, Podziel się, Przechowuj i Przetwarzaj. Kroki te są na tyle uniwersalne, że mogą być zaaplikowane zarówno w domach, jak i podczas “śledzików” - rezerwując kolację, warto uprzedzić managera restauracji, by niezjedzone potrawy zostały spakowane i dostarczone następnego dnia na adres biura. 

Planuj

Dobrze zaplanowane zakupy świąteczne, liczba gości i wielkość porcji pozwolą zaoszczędzić nie tylko czas i pieniądze, ale także zmniejszą szansę, że nadwyżkowa żywność zepsuje się lub wyląduje w koszu. Warto również zrobić przegląd lodówki i szafek, zanim wyjdzie się na zakupy. Dobrym rozwiązaniem może być też Wigilia składkowa, gdzie każdy członek rodziny przygotowuje po jednym daniu.

Podziel się

To, co zostanie z wigilijnej wieczerzy, możemy zapakować w pojemniki i rozdać gościom. Nie wstydźmy się być “słoikami” w Święta, zabierzmy ze sobą do domu resztki ze świątecznej kolacji, a jeśli mimo to zostanie nam sporo jedzenia, wesprzyjmy lokalną Jadłodzielnię, czyli oddajmy posiłek do społecznej lodówki.

Przechowuj

Przejrzyjmy przed Świętami zamrażalnik, by zrobić miejsce na produkty po Świętach. Prawie wszystkie wigilijne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Warto również odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę.

Przetwarzaj

Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie. Rybę po grecku możemy z łatwością zapiec w cieście. Z niezjedzonych śledzi zrobić sałatkę z ziemniakami i cebulką. Z bigosu - łazanki czy kulebiak, a różne rodzaje mięs warto pokroić w kostkę i zrobić np. quiche.

Już teraz możesz również dołączyć do Facebookowego wydarzenia „Będę słoikiem w Święta!”, gdzie Too Good To Go motywuje do niemarnowania, oraz wesprzeć Banki Żywności, kupując specjalny świąteczny voucher dostępny w aplikacji, zasilający kampanię „Stoliczku, nakryj się! Głód to nie bajka”, której celem jest zebranie środków na działalność Banków Żywności, w szczególności na transport. W trakcie trwania kampanii, zarówno na blogu, jak i na social mediach Too Good To Go, pojawiać się będą przepisy i pomysły jak przetrwać święta bez marnowania, nie tracąc przy tym radości jaką niesie wspólnie spędzony czas przy świątecznym stole.


*Badanie zostało zrealizowane w dniach 26-28.11.2018 przez agencję SW Research na zlecenie Tesco Polska na reprezentatywnej grupie 1017 Polaków powyżej 18 roku życia metodą wywiadów online (CAWI). 


Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play