Too Good To Go – czy istnieje życie poza odpadami?

W Too Good To Go mamy problem. Aż ⅓ wyprodukowanej na świecie żywności ląduje w koszu. To ogromny kłopot, który dopiero zaczyna być dostrzegany. Powodów marnowania jest wiele, ale przede wszystkim chodzi o to, że nie zdajemy sobie sprawy, że wyrzucanie jedzenia to w ogóle problem – marnowanie jest powszechne, jest nawykiem, który czasem nawet trudno u siebie dostrzec.

Ma jednak katastrofalny wpływ na środowisko, społeczeństwo i ekonomię.

Zacznijmy od aspektu środowiskowego. Dziewięć milionów ton żywności marnuje się co roku w Polsce. Na świecie - około 1,6 miliarda ton żywności ląduje rocznie na wysypiskach. Oznacza to, że 50 ton żywności marnuje się co sekundę. Jak przeczytasz ten tekst, na świecie zmarnuje się około 90 tysięcy ton jedzenia.

Odpady spożywcze mają fatalny wpływ na zmianę klimatu. Odpowiadają za 8% emisji gazów cieplarnianych (2,8 mld ton CO2). Oznacza to, że gdyby odpady żywnościowe były krajem, byłby trzecim największym emitentem gazów cieplarnianych po USA i Chinach i prawie 9 razy większym niż Polska (330 mln ton)!

Kolejny aspekt to ten społeczny. Podczas gdy wyrzucamy 1/3 jedzenia, jednocześnie 800 milionów ludzi codziennie głoduje. To oznacza, że wyrzucamy średnio 2 tony na głodującą osobę.

Aspekt ekonomiczny - odpady żywności na świecie kosztują gospodarkę około 4,5 biliona zł - to prawie 3 razy PKB Polski (1,9 bln). Tyle moglibyśmy zaoszczędzić, gdybyśmy nie marnowali.

To nie tylko wielki problem. Dobra wiadomość jest taka, że można go obrócić w możliwości. A wszyscy tu możemy coś zrobić, żeby uratować sporo jedzenia, zrobić coś dobrego dla planety i ograniczyć koszty.

Tworząc rynek dla nadwyżek jedzenia w Too Good To Go sprawiamy, że o wiele więcej jedzenia ląduje w brzuchach, a nie na śmietniku. Dzięki temu również miejsca, z którymi współpracujemy mogą zarobić na tym, co w innym przypadku i tak musiałoby się zmarnować. Już 10 milionów zaangażowanych użytkowników jest w naszej społeczności!

Aplikacja Too Good To Go to jednak tylko punkt wyjścia do naszej globalnej misji i ruchu walki z marnowaniem jedzenia, jaki zapoczątkowaliśmy. Mamy o wiele większe ambicje niż werbowanie nowych Pogromców Marnowania Jedzenia.

Marzymy bowiem o świecie bez odpadów. Wierzymy, że jest to możliwe, bo nawet mały ruch w kierunku ratowania planety wykonany przez wiele osób może zrobić różnicę. Wiemy, że całkowite zlikwidowanie odpadów żywnościowych to nie jest łatwy proces, ale chcemy inspirować użytkowników, partnerów i nie tylko do działania każdego dnia na rzecz walki z marnowaniem jedzenia i zmiany postaw.

Konkretne cele, jakie sobie postawiliśmy to:

1. Zainspirowanie 50 milionów domostw.

47 milionów ton jedzenia marnuje się w europejskich gospodarswach domowych. Wyprodukowane w ten sposób odpady stanowią ponad połowę wszystkich odpadów żywnościowych w całej Unii Europejskiej. Wierzymy, że budując świadomość tego problemu i dając narzędzia do walki z nim, uda nam się osiągnąć sukces.

2. Zainspirowanie 75 000 nowych biznesów.

Znalezienie rozwiązania, które pomoże ograniczyć marnowanie jedzenia ma sens w branży gastronomicznej. Dajemy partnerom szanse na dodatkowy zarobek, pokazujemy ich miejsca nowym klientom i dzięki Too Good To Go, włączamy ich w misję ratowania świata.

3. Zainspirowanie 500 szkół

Edukacja gra kluczową role w ograniczaniu marnowania. Już teraz walczymy z marnowaniem razem ze szkołami i uniwersytetami, a naszym celem jest wyedukowanie kolejnych pokoleń na temat tego, jaką wartość mają tak naprawdę zasoby, które posiadamy.

4. Wpłynięcie na ustawodawstwo w 5 krajach.

Ograniczenie marnowania w całym łańcuchu produkcji wymaga adekwatnego ustawodawstwa i regulacji w ujęciu krajowym i międzynarodowym. Chcemy być źródłem zmian, które przyczynią się do przekształcenia obecnego systemu w taki, któremu bliżej do zrównoważonego systemu produkcji żywności.

Mając te ambitne cele przed oczami, chcemy powiększać jeszcze bardziej globalny ruch w walce z marnowaniem jedzenia i zmieniać postawy wobec marnowania na całym świecie. Bardzo się cieszymy, że Polska jest kolejnym krajem, który dołączył do tego ruchu.

Do dzieła, Pogromcy Marnowania Jedzenia!

#RazemwWalcezMarnowaniemJedzenia

Magda Marzec

Chcę przeczytać o...

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play