10 tys. uratowanych posiłków w 3 miesiące!

Klienci działającej od początku lipca na terenie Warszawy, a od sierpnia także w Krakowie, aplikacji Too Good To Go uratowali już ponad 10 000 paczek z niesprzedanym jedzeniem. Przechwytując taką liczbę paczek, Pogromcy Marnowania Jedzenia oszczędzili emisję CO2 do atmosfery o 25 000 ton! Dla porównania, aby wyemitować taką samą ilość dwutlenku węgla trzeba by naładować 2,8 miliarda telefonów komórkowych lub zużyć prąd w 2716 gospodarstwach domowych w ciągu całego roku (epa.gov).

Na całym świecie mierzymy się z problemem marnowania żywności. Natomiast niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo jej produkcja powiązana jest z emisjami gazów cieplarnianych. Polacy wyrzucają 247 kilogramów jedzenia na osobę rocznie, a tym samym każdy z nas marnuje też aż 617,5 kg CO2, które jest każdego roku emitowane zupełnie bez sensu! Jednocześnie sukces aplikacji pokazuje, że Polacy są gotowi na zmianę postawy wobec marnowania jedzenia i chętnie zmieniają ją dzięki technologii. Myślę tu nie tylko o użytkownikach aplikacji, ale też naszych wspaniałych parterach, których sieć powiększa się praktycznie codziennie. - Powiedział Kuba Walasek, Country Manager Too Good To Go w Polsce.

Too Good To Go zrzesza Pogromców Marnowania Jedzenia (z ang. Waste Warriors) w 13 krajach, w tym, w dwóch polskich miastach. Każdego dnia użytkownicy mają możliwość uratować paczki-niespodzianki z niesprzedanym jedzeniem. W przygotowanych przez partnerów paczkach można znaleźć nie tylko dania obiadowe, ciasta, czy sushi, ale także świeże warzywa i owoce. Oprócz łączenia ludzi z miejscami, Too Good To Go prowadzi także szeroko zakrojoną kampanię edukacyjną w tematach marnowania żywności oraz jej wpływu na środowisko naturalne.  

Ideologicznym celem Too Good To Go na 2020 rok jest powiększenie społeczności do 50 milionów użytkowników (w tej chwili w Europie jest to prawie 16 mln), oraz zaproszenie do ruchu 75 tys. partnerów (obecnie 29 tys.). Too Good To Go chce także ruszyć z programami edukacyjnymi w 500 szkołach, jak również wpłynąć na ustawodawstwo w co najmniej pięciu krajach.

W Niemczech aplikacja właśnie została oficjalnie wsparta przez niemiecki rząd i znalazła się w gronie rekomendowanych firm, działających na rzecz walki z marnowaniem (link). Z kolei w Danii, firmy Carlsberg i Unilever wprowadziły zmiany na etykietach, dzięki kampanii Too Good To Go na temat spożywania produktów po dacie „Najlepiej spożyć przed” (kampania „Best Before, Often Good After”).

Sama aplikacja Too Good To Go dostępna jest na platformach Android i iOS, a w tygodniu startu stała się piątą najpopularniejszą aplikacją w kategorii żywność i napoje zarówno w Google Play, jak i AppStore. Platforma umożliwia wykorzystanie nowoczesnych technologii w walce z wyzwaniami współczesnego świata, takimi jak nadprodukcja i dystrybucja żywności czy zmiany klimatu.

Więcej zdjęć pod linkiem.

Magda Marzec

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play