Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Niezły bigos! Czas na poświąteczne remiksy!

Kluczem do sukcesu w niemarnowaniu jedzenia jest stworzenie czegoś nowego z resztek. Czy wiesz, że pozostałości wędlin możesz dodać do tarty, zeschnięte ciasto zmielić i wykorzystać jako spód do nowego wypieku, a sałatkę jarzynową zblendować na kanapkową pastę? Pomysłów na przerobienie pozostałości jest wiele. W sytuacji, kiedy w lodówce zostaną resztki jedzenia, Twoją tajemną bronią w walce z marnowaniem jest wyobraźnia i kreatywność. Daj potrawom drugie życie i przygotuj zupełnie nowe dania. Oto nasze pomysły na poświąteczne "coś z niczego":

Nie ma lepszego pomysłu na wykorzystanie resztek świątecznych wędlin czy sera, jak przygotowanie quiche. Możesz wykorzystać dowolny rodzaj sera lub ich mieszankę. W lodówce zalega kiełbaska, salami czy szynka? Wykorzystaj je do nadzienia.

SKŁADNIKI

  • 75 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego (dowolny rodzaj lub mieszanka)
  • 150 g wędliny
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, masło oraz wodę. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Przygotowane ciasto przełożyć na blat uprzednio oproszony mąką. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy około 26 cm. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie przygotuj nadzienie. Zmiksuj pokrojony na kawałki ser, wędlinę z jajkami i mlekiem. Masę wylać na ciasto. Piec 25 – 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Quiche będzie gotowy, gdy osiągnie złotobrązowy kolor. Można jeść na ciepło oraz na zimno.

Nie masz pomysłu na wykorzystanie resztek bigosu. Zrób łazanki!

SKŁADNIKI

  • Gotowy makaron łazanki 250 g (na około 500 g bigosu)
  • Możesz równie dobrze przygotować domowy makaron w tym celu potrzebujesz:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • Sól

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, jajka, żółtka oraz dodać szczyptę doli. Wymieszać ręcznie składniki od czasu do czasu zwilżając rękę wodą, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyłożyć na blat i zagniatać prze kolejne 10 minut. Odpowiednio przygotowane ciasto powinno być elastyczne. Odstawić na godzinę owinięte wilgotną ściereczką. Ciasto rozwałkować i pokroić w kosteczkę. Zagotować wodę w garnku, osolić i gotować partiami makaron przez około minutę.

Do ugotowanego makaronu dodać bigos i podsmażyć na patelni, aby połączyły się smaki 😊

Sałatkę jarzynową możesz wykorzystać do przygotowania pysznej pasty śniadaniowej.

SKŁADNIKI

  • Świąteczna sałatka jarzynowa
  • Ketchup

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włóż sałatkę jarzynową i ketchup. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce lub pokrój świeży chleb i zjedz zaraz po przygotowaniu. Do pasty możesz dodać ulubione przyprawy np. chili czy ostrą paprykę.

Jeżeli zamiast okruszków zostało Ci kilka kawałków ciasta, możesz wykorzystać je do przygotowania sylwestrowego sernika na zimno.

SKŁADNIKI:

  • Dowolne upieczone i zeschnięte ciasto
  • Masło
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 lub 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g owoców

PRZYGOTOWANIE:

Pokrusz zeschnięte ciasto i dodaj taką ilość rozpuszczonego masła, aby połączyć składniki. Powstałą masą wyłóż na spód tortownicy i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zmiksuj serki z cukrem pudrem i śmietaną. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, a następnie delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej. Uważaj, żeby jej nie zagotować. Dodaj do masy serowej stale miksując. Powstałą masę wyłóż na wcześniej schłodzony spód ciasta. Odstaw do lodówki aż sernik zastygnie. Przygotuj galaretkę dodając mniej wody do rozpuszczenia niż wskazano w przepisie (700 ml na dwie). Dzięki temu galaretka będzie miała lepszą konsystencję. Tężejącą galaretkę wylej na masę serową i udekoruj owocami.

SKŁADNIKI

  • Dowolne upieczone i zeschnięte ciasto
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g płatków migdałowych lub rozdrobnionych orzechów
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka roztopionej czekolady
  • 2 łyżki alkoholu (rum, whiskey)

PRZYGOTOWANIE:

Pokrusz ciasto i rozdrobnij orzechy. Przygotuj bazę kulek mieszając ciasto, orzechy i wiórki. Następnie dodaj mascarpone, alkohol oraz rozpuszczoną uprzednio czekoladę. Jeżeli masa będzie za rzadka zwiększ ilość wiórków lub orzechów, jeżeli za gęsta dodaj więcej serka. Uformuj kulki obtaczając je wiórkami. Wstaw do lodówki, aby składniki stężały. 

Masz ochotę na więcej?