Podwójne życie szynki

Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie, a nam urozmaicić poświąteczne menu. Specjalnie dla Was, wspólnie z Kasią Bukowską przygotowaliśmy kilka przepisów, jak wyczarować coś nowego z resztek ze świątecznego stołu. Na pierwszy ogień idą wędliny i warzywa. 


FRITTATA Z RESZTKAMI WĘDLIN I WARZYW

Po Świętach zostaje nam wiele pysznych wędlin, na które… już nie możemy patrzeć. Na samym końcu lodówki znajdziemy też pewnie pół puszki kukurydzy, kilka oliwek, kawałek papryki albo cukinii, które nie zmieściły się już do sałatki. To wszystko (i wszystkie inne resztki, które należy zjeść nim się zepsują) trafi do delikatnej, kremowej, lekko puszystej frittaty jajecznej, która smutne resztki magicznie przemienia w pyszne danie. Cieszyć możemy się nim w porze lunchu w pracy lub szkole, na rodzinnym obiedzie albo na śniadanie. Frittata można przechowywać w lodówce przez kilka dni, można ją więc przygotować w formie na muffinki i wyjmować indywidualne porcje zawsze, gdy mamy na nie ochotę.

Składniki:

  • 1 – 1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę warzyw
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę wędlin
  • 8 jajek
  • 3 łyżki śmietany 30% lub tłustego mleka
  • ½ szklanki tartego sera żółtego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Do frittaty możemy użyć wszystkich warzyw, na które akurat mamy ochotę lub takich, które zbyt długo zalegały w lodówce. Ważne, by dobrze razem smakowały.

Warzywa kroimy w kostkę (lub odcedzamy z zalewy, jeżeli to np. kukurydza lub oliwki) i przesmażamy na 1 łyżce masła. Zaczynamy od smażenia najtwardszych warzyw (np. marchewki, cebuli, selera naciowego), a kończymy na miękkich, delikatnych warzywach (cukinia, szpinak, czosnek…).

Pod koniec smażenia dodajemy resztki wędlin pokrojonych w równą kostkę. Smażymy kilka minut, by mięso nabrało aromatu.

Jajka wybijamy do miski, mieszamy ze śmietaną lub mlekiem oraz tartym serem, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Frittatę możemy piec na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa (jeżeli nadaje się do wstawienia do piekarnika) lub w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli wybieramy naczynie należy je wysmarować dokładnie pozostałą łyżką masła.

Podsmażone warzywa i wędliny zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175C na około 20 minut. Frittaty nie można przepiec, będzie twarda i mniej smaczna, dlatego po około 17 minutach należy delikatnie potrząść patelnią. Frittata powinna upieczona, ale jej środek musi się jeszcze lekko trząść. Danie dojdzie po wyjęciu z pieca.

Wyjmujemy zapiekankę z pieca, odstawiamy na kilka minut, by danie lekko przestygło i łatwiej się kroiło i podajemy. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play