Wielkanocy lifting sałatki i makeover jaj

6 months ago

Czasami nawet najlepsze planowanie nie uchroni nas przed zrobieniem jedzenia jak dla pułku wojska. Jeśli nie możesz już patrzeć na sałatkę, a na myśl o jajkach z farszem zamykasz lodówkę, podpowiadamy, co zrobić z poświątecznymi daniami, aby zyskały nowy smak.

Sałatka jarzynowa, jajka na twardo i faszerowane 

Nawet najsmaczniejsza sałatka może się przejeść, pociemniałe jajka na twardo nie zachęcają do zjedzenia, a tym faszerowanym nieapetycznie obsechł farsz. Nic nie szkodzi! Wystarczy, że wszystko wrzucisz do miski, dodasz pół łyżeczki papryki wędzonej lub dwa suszone pomidory, jeśli masz, do tego dodasz jeszcze trochę ziół prowansalskich i zblendujesz na gładką masę. I tak oto powstała pyszna pasta, która wybornie smakuje na żytnim chlebie z dodatkiem warzyw.


Biała kiełbasa 

Jeśli nie masz ochoty na kolejną porcję gotowanej białej kiełbasy, możesz z niej zrobić pyszne danie.

Potrzebujesz:

  • 2-3 kawałki ugotowanej białej kiełbasy pokrojonej w plastry
  • dwóch ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plastry
  • średnie jabłko
  • średnia cebula
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokój w piórka. Obrane jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj starte jabłko, dokładnie wymieszaj i wsyp majeranek, szczyptę pieprzu i soli. Następnie dodaj kiełbasę i smaż jeszcze około 5 minut. Na drugiej patelni rozpuść pół łyżeczki masła. Połóż plastry ziemniaków i smaż do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyłóż je na talerz, obok połóż kiełbasę z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana potrawa najlepiej smakuje z chrzanem, ćwikłą lub borówką.


Babka i mazurek w truflowej oprawie

Resztki Wielkanocnych ciast możesz wykorzystać do zrobienia pysznych trufli.

Potrzebujesz:

  • resztki ciast bez kremów (babka i mazurek są idealne)
  • konfitura owocowa
  • resztki nadzienia czekoladowego od mazurka
  • wiórki kokosowe
  • kakao

Przygotowanie:

Wszystko, co udało Ci się znaleźć, wrzuć do miski i zblenduj na gładką masę. Jeżeli masa będzie zbyt luźna możesz dodać jeszcze kilka suchych ciastek (np. biszkopty, herbatniki), ale bułka tarta też spełni rolę zagęstnika. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych lub kakao.

Zamknięte w pojemniku trufle możesz przechowywać w lodówce do 3 dni, ale i tak wiemy, ze znikną wcześniej ;)  

Resztki żurku i resztki pasztetu

Jeżeli masz już dość żurku, zagotuj to co zostało, wlej do czystego słoika i porządnie zakręć. Poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki. Tak zabezpieczony przetrwa jeszcze 2-3 dni. Po jedno- czy dwudniowej przerwie, zjesz go ze smakiem.

Z kolei nadmiar pasztetu możesz zamrozić, zarówno ten mięsny jak i niemięsny doskonale przetrwają tak kilka miesięcy.

Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play