Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Cześć, Opole! Razem w walce z marnowaniem jedzenia.

Od dziś mieszkańcy Opola stali się częścią społeczności Pogromców Marnowania Jedzenia, a opolskie restauracje, kawiarnie, sklepy czy cukiernie są dostępne w Too Good To Go. W aplikacji można znaleźć i upolować pyszne paczki – niespodzianki, które oferują restauratorzy na skutek wystąpienia nadwyżek, by uratować posiłki, których nie udało się sprzedać danego dnia. Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się: Kofeina 2.0, Bistro Tejk Ełej 2, Jasminum, Atelier Cafe, Rosół Regeneracyjny, Terra, coffeeseven, Pracownia Dobroci Opole, SPOKO cafe & bistro, Papada, San Ekobar, Acerola Biomarket, Bezcukrowa Cafe, Bistro Finezja, Quchnia, VegeQuchnia, a także sieci Carrefour, Pizza Hut, Costa Coffee, Grycan czy BP.

Idea foodsharingu nie jest nowa na Opolszczyźnie i mimo kilku prób otwierania jadłodzielni w regionie, z większym i mniejszym skutkiem, wciąż istnieje duża potrzeba niemarnowania jedzenia. Opole chce i może z powodzeniem działać w tym zakresie. Dlatego mieszkańcy zyskali nową możliwość ratowania wielu smacznych posiłków dzięki aplikacji Too Good To Go. To narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi lokalami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Aplikacja pomaga nie tylko zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, która znalazła się w ciężkiej sytuacji na skutek pandemii. Opole to już 16. miasto na mapie Polski, gdzie można uratować przepyszne posiłki. Z Too Good To Go można również korzystać w Toruniu, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Bielsku – Białej, Wrocławiu, Łodzi, Lublinie, Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Szczecinie i Poznaniu.

Warto przypomnieć, że problem wyrzucania żywności dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach prowadzonego przez Banki Żywności projektu PROM, rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucane są do kosza blisko 153 kilogramy żywności, z czego aż 92 kg w polskich domach - czyli zawrotne 60%. Na całym świecie w każdej sekundzie 51 ton jedzenia ląduje w koszu, co nie jest bez znaczenia dla środowiska. Produkcja każdego produktu żywnościowego zużywa określoną ilość wody i energii. Wraz z wyrzucanym posiłkiem marnujemy również naturalne zasoby naszej planety oraz narażamy ją na dodatkowe emisje CO2e. Aż 8%-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.

Każda uratowana paczka-niespodzianka, to ekwiwalent 2,5 kg niezmarnowanej emisji CO2e. W ciągu rocznej działalności użytkownicy aplikacji uratowali ponad 815 tysięcy posiłków, nie marnując tym samym 2 000 ton CO2e. To tyle ile wyemitowałby samolot, wykonując 401 lotów dookoła świata.

Dzień dobry Opole! Witamy na pokładzie Pogromców Marnowania Jedzenia. Ogromnie się cieszę, że z miesiąca na miesiąc jest nas coraz więcej, a do naszego grona dołączają właśnie mieszkańcy Opolszczyzny. Jestem pewna, że Too Good To Go zyska sympatię w regionie i razem uratujemy tony pysznego jedzenia, jak również wesprzemy restauratorów w walce z marnowaniem w tych trudnych czasach. - mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Aby dołączyć swój biznes do rewolucji w niemarnowaniu, wystarczy wejść na stronę: https://toogoodtogo.pl/pl/business

Masz ochotę na więcej?