Małe Wielkie Święta - przepis na czasy, których nie zapomni nikt

6 months ago

Tegoroczna Wielkanoc będzie inna niż poprzednie. Specjalnie dla Was, na obchody w mniejszym gronie, przygotowaliśmy przepisy na Małe-Wielkie Święta!

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie bez żurku, który najlepiej smakuje w wersji z jajkiem i białą kiełbasą.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 ml zakwasu na żurek - w butelce, warto zwracać uwagę na skład. Im krótszy, tym lepiej
  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Warzywa dokładnie wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je na oddzielną miseczkę*. Następnie do bulionu dodaj zakwas i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie ugotuj białą kiełbasę (około 10 minut) i jajka (około 7 minut)**. Gdy kiełbasa będzie gotowa, pokrój ją na cienkie plastry. Ugotowane jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Do gotowego żurku, dorzuć kiełbasę, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i można podawać.

*ProTip 1: Warzywa z bulionu wykorzystaj do zrobienia sałatki jarzynowej.

** ProTip 2: Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek, ani nie wyrzucaj skorupek. Wodę możesz wykorzystać do podlewania kwiatów. Jest bogata w wapń i inne składniki mineralne, które dodatkowo odżywią rośliny. Skorupki pokrusz drobno i również możesz dodać je doniczek z kwiatami lub po zmieszaniu z ziemią, wykorzystać w przydomowym ogródku.


Sałatka jarzynowa 

Królowa polskich stołów, której tajemny proces "przegryzania się" sprawia, że każda jest wyjątkowa, lecz łączy je jedno - prosta i wspaniały smak.

Składniki:

  • warzywa z wywaru na żurek
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki groszku zielonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa z wywaru, ziemniaki oraz ugotowane jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojonego ogórka kiszonego i groszek przełóż na sitko, żeby odciekły. Pokrojone warzywa wrzuć do miski, dodaj ogórek kiszony, jajka i groszek. Następnie dodaj majonez i musztardę. Dokładnie wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę odstaw na noc, aby zadziała się magia "przegryzania się".

*Nie wyrzucaj obierek z warzyw, możesz wykorzystać je do zrobienia pasztetu. Skorupki pokrusz i dodaj do kwiatów.


Jajka faszerowane 

Fingerfood, który świetnie smakuje i błyskawicznie znika z talerza. Kto zliczy ile takich jajeczek pochłonęliśmy podczas świątecznego śniadania? 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżeczka pokrojonego drobno szczypiorku
  • łyżeczka majonezu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół, łyżeczką wybierz żółtko ze wszystkich połówek i wrzuć je do miseczki. Dodaj majonez, sól, pieprz i szczypiorek. Rozgnieć widelcem lub zblenduj. Masę podziel na dwie części, dodając do jednej paprykę wędzoną. 4 połówki jajek wypełnij masą ze szczypiorkiem. Pozostałe 4 połówki napełnij masą doprawioną papryką wędzoną. Gotowe! Jajeczka faszerowane mogą lądować na świątecznym stole.


Mazurek z czekoladą i konfiturą wiśniową

Podobno mazurek wychodzi tylko na Wielkanoc. Uwielbiane przez wielu ciasto, nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest nieodzownym elementem dekoracji świątecznego stołu!

Składniki:

  • 250g mąki
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 90 g cukru
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 4 łyżki śmietany 30%
  • łyżka masła
  • 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (według upodobania)
  • 200 g konfitury wiśniowej

Dekoracja:

  • bakalie, kolorowa posypka, orzechy lub co Wam w duszy gra

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, jajka i cukier. Zagnieć ciasto, następnie dodaj śmietanę. Po wyrobieniu ciasto musi swobodnie odchodzić od rąk, nie może się do nich kleić, jeśli będzie zbyt luźne dodaj trochę mąki. Następnie przełóż ciasto do lodówki na ok. godzinę, aby się schłodziło. Po tym czasie podziel je na 4 części. Jedną odłóż a pozostałym ciastem wylep formę do tarty lub tortownicę. Na koniec z pozostałego ciasta upleć warkoczyk i nałóż na brzegi ciasta, aby zabezpieczyć masę przed wypłynięciem.

Ciasto piecz w 180C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw je do ostygnięcia. Na wystudzone ciasto wyłóż i rozsmaruj konfiturę wiśniową.

W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietanę, masło i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia. Gdy czekolada zacznie gęstnieć, wylej ją na spód z ciasta pokryty konfiturą. Następnie udekoruj według upodobania.

*Jeżeli zostanie Ci nadzienie czekoladowe, przełóż je do słoika i przechowuj w lodówce. Możesz je dodawać do mleka czy napoju roślinnego albo wykorzystać do zrobienia trufli. 

Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play