Poświąteczny bakaliowy zawrót głowy

Czas między Świętami, a Sylwestrem to idealny moment na niezobowiązujące spotkania z bliskimi. Jeżeli chcielibyśmy postawić na stole coś innego niż wysuszone kawałki świątecznego ciasta, ale nie w głowie nam pieczenie świeżego, to idealnym wyjściem będzie przerobienie tego, co już mamy. Zapiekanka pachnąca kokosem i kardamonem to wyśmienity sposób na wykorzystanie nawet zupełnie czerstwych wypieków, a efekt końcowy po prostu zachwyca.


ZAPIEKANKA KOKOSOWA Z BAKALIAMI I POŚWIĄTECZNYM CIASTEM

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 1 szczypta soli
  • 300-400g suchego ciasta (babka drożdżowa, ciasto piaskowe, ciasto ucierane, piernik…)
  • ½ szklanki posiekanych pistacji
  • ½ szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżki brązowego cukru

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Mleko kokosowe mieszamy dokładnie w misce z jajkami, kardamonem, imbirem i szczyptą soli.

Kroimy ciasto w kostkę. Najlepiej sprawdzą się suche, jasne ciasta bez kremów – babka drożdżowa z bakaliami, ciasto cytrynowe, resztki biszkoptu. Możemy również dodać resztki niesłodkiego pieczywa, jeżeli chcemy żeby danie nie było bardzo słodkie.

Pokrojone ciasto przekładamy do naczynia do zapiekania. Wszystko posypujemy posiekanymi pistacjami i morelami, i zalewamy mieszanką mleka kokosowego i jajek. Dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki ciasta płynem. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.

Na tym etapie pudding możemy przykryć i wstawić na noc do lodówki, po czym upiec na śniadanie lub od razu wstawić do pieca i podawać np. na brunch, podwieczorek lub na deser.

Pieczemy w 175C przez około 30 minut. Jeżeli wierzch za bardzo się przypieka możemy lekko okryć go folią aluminiową.

Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play