Nadchodzi Halloween - strzeż się zombie w lodówce

10 months ago

Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie zapomniał o pozostawionym w lodówce napoczętym jogurcie czy rozkrojonym pomidorze, które później ozdobione plamkami pleśni zakończyły swój żywot w kuchennym koszu. Nie martwcie się - nie jesteście sami. Każdemu przydarza się taki zombiak... 

Na szczęście jest kilka prostych sposobów, by chronić zakupione jedzenie przed inwazją bakterii i tym samym wydłużyć ich przydatność do spożycia:

  • regularnie (np. raz w tygodniu) przeglądaj zawartość lodówki i najpierw zjadaj produkty z krótkim terminem ważności,
  • kupuj mniej, ale częściej,
  • przed włożeniem do lodówki wyjmuj jedzenie z plastikowych opakowań i foliówek, najbezpieczniejsze będzie w szklanych pojemnikach,
  • produkty kupione wcześniej, ze zbliżającym się terminem ważności stawiaj z przodu, aby nie utknęły w czeluściach lodówki,
  • otwarte puszki opróżniaj w ciągu dwóch-trzech dni,
  • resztki ugotowanego jedzenia przechowuj nie dłużej niż cztery dni, najlepiej w hermetycznym opakowaniu,
  • nie wkładaj świeżego jedzenia do brudnego pojemnika, w którym były inne produkty,
  • pojemniki po spleśniałym jedzeniu dobrze umyj i wyparz.

Te kilka łatwych do zaaplikowania kroków, pozwoli uchronić nasze produkty przed inwazją pleśni, bo lodówka nie musi być sarkofagiem dla zmumifikowanego jedzenia.

Karolina Woźniak
PR Manager