Nadchodzi Halloween - strzeż się zombie w lodówce

Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nie zapomniał o pozostawionym w lodówce napoczętym jogurcie czy rozkrojonym pomidorze, które później ozdobione plamkami pleśni zakończyły swój żywot w kuchennym koszu. Nie martwcie się - nie jesteście sami. Każdemu przydarza się taki zombiak... 

Na szczęście jest kilka prostych sposobów, by chronić zakupione jedzenie przed inwazją bakterii i tym samym wydłużyć ich przydatność do spożycia:

  • regularnie (np. raz w tygodniu) przeglądaj zawartość lodówki i najpierw zjadaj produkty z krótkim terminem ważności,
  • kupuj mniej, ale częściej,
  • przed włożeniem do lodówki wyjmuj jedzenie z plastikowych opakowań i foliówek, najbezpieczniejsze będzie w szklanych pojemnikach,
  • produkty kupione wcześniej, ze zbliżającym się terminem ważności stawiaj z przodu, aby nie utknęły w czeluściach lodówki,
  • otwarte puszki opróżniaj w ciągu dwóch-trzech dni,
  • resztki ugotowanego jedzenia przechowuj nie dłużej niż cztery dni, najlepiej w hermetycznym opakowaniu,
  • nie wkładaj świeżego jedzenia do brudnego pojemnika, w którym były inne produkty,
  • pojemniki po spleśniałym jedzeniu dobrze umyj i wyparz.

Te kilka łatwych do zaaplikowania kroków, pozwoli uchronić nasze produkty przed inwazją pleśni, bo lodówka nie musi być sarkofagiem dla zmumifikowanego jedzenia.

Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play