Czekoladowe-Love

Bombonierki, pralinki, trufle, gorzka, deserowa, z orzechami, lub ostatecznie mleczna 😉 często w kształcie serca, czekolada jest niezmiennie królową podarunków z okazji Dnia Zakochanych. Gdy po Walentynkowym szaleństwie z szafek wysypują się niezjedzone tabliczki ulubionego przysmaku, podpowiadamy co zrobić, aby żadna kosteczka się nie zmarnowała. Pomysłów na wykorzystanie czekolady jest naprawdę wiele. Domowej roboty  fondue, kubek gorącej czekolady, czy przepyszne ciasto to tylko przykładowe sposoby na wykorzystanie nadmiarowej czekolady.


Czekoladowe fondue

Tajemnicą pysznego czekoladowego fondue jest dobrze rozpuszczona czekolada i najlepiej sprawdzi się połączenie tej gorzkiej i mlecznej. Do uzyskania pysznej, gładkiej masy, potrzebujemy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki

Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy do niej pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Teraz pozostaje tylko pokroić ulubione owoce i delektować się wspaniałym czekoladowo-owocowym połączeniem.

Rozgrzewająca gorąca czekolada

Prosta, szybka - wprost idealna na zimowe chłody. Podobnie jak przy czekoladowym fondue, dobrze sprawdza się mieszanka wersji gorzkiej i mlecznej  połączona z mlekiem. Tu sprawdzi się zarówno roślinne, jak i tradycyjne. Do zagotowanego mleka dodajemy czekoladę i cynamon (możemy dodać również inne rozgrzewające przyprawy, jak kurkuma czy kardamon), ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Teraz wystarczy przelać słodki płyn do ulubionego kubka i można zakopać się z książką pod kocem.

Wśród ciast, do których możemy dodać nadmiarową czekoladę, naszym faworytem jest „DEVIL'S FOOD CAKE”, czyli diabelskie ciasto czekoladowe według przepisu Nigelli Lawson. Istne niebo w gębie (nomen omen) dla każdego miłośnika czekolady.

Dlaczego o tym piszemy

Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i bogatej w azot gleby. Największe powierzchnie upraw kakaowca znajdują się w Afryce, a głównymi producentami są Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana, które produkują ponad połowę światowej czekolady. Niestety według badań opublikowanych przez Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC) to właśnie tam do 2050 roku temperatura wzrośnie o 2 st. C, co sprawi, że uprawa kakaowca stanie się praktycznie niemożliwa. Czekolada już teraz staje się towarem luksusowym.

Karolina Woźniak
PR Manager

Dołącz do rewolucji na wynos już teraz.

Ściągnij aplikację i ratuj posiłki:

App Store
Google Play