Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Pokochaj brzydkie owoce i warzywa

Liczy się pyszne wnętrze

Nietypowe i wykręcone owoce, warzywa, bulwy smakują równie dobrze i tak samo nadają się do spożycia, jak ich idealnie wyglądający krewni. Spróbujmy więc wpłynąć na sprzedawców, by takie produkty, nawet jeśli są uważane za „brzydkie”, „zniekształcone” i „dziwne”, trafiały na sklepowe półki.


„Gdybyśmy wybierali naszych przyjaciół według takich kryteriów, jakie stosujemy przy wyborze produktów, bylibyśmy bardzo samotni” (Masumoto, 2012)


Kupujemy oczami i jesteśmy uwarunkowani, aby odrzucać produkty na podstawie ich wyglądu. Ale owoce i warzywa rosną we wszystkich kształtach, rozmiarach i kolorach i nie ma to żadnego wpływu na ich smak ani na ich wartość odżywczą.

Gdzie leży problem?

Choć półki supermarketów są przepełnione, to jednak większość produktów z gospodarstw nigdy nie trafia na wystawę ze względu na specyfikację produktu. Rygorystyczne normy jakości nakładane przez detalistów sprawiają, że rolnicy muszą selekcjonować niektóre produkty pod względem kształtu, wielkości, koloru i dojrzałości. Oznacza to, że prawie 1/3 wszystkich owoców i warzyw jest wyrzucana ze względu na standardy piękna. (Grewal i in., 2019)

Dzieje się tak, ponieważ sprzedawcy wiedzą, że produkty „idealne” będą sprzedawać się lepiej, ponieważ my, klienci, oceniamy świeżość i jakość na podstawie wyglądu.


Jak rozwiązać tę sytuację?

Następnym razem, gdy pójdziesz na zakupy spożywcze, pozwól sobie wybrać najdziwniej wyglądające egzemplarze. Niestety, ze względu na standardy piękna do których jesteśmy przyzwyczajeni, „brzydkie” produkty mogą nie zawsze być dostępne w supermarketach. Dlatego tak ważne jest, byśmy kupowali nieidealnie wyglądające warzywa i owoce, gdy tylko są dostępne. W ten sposób tworzymy popyt i ratujemy żywność przed zmarnowaniem.

Standardy piękna produktów powinny ulec zmianie. Mimo, że wyglądają inaczej, smakują tak samo i mają dokładnie taką samą wartość odżywczą, jak ich bardziej akceptowani członkowie rodziny. Nie ma absolutnie żadnego powodu, aby je wyrzucić, zanim mają szansę dowieść swych smakowych i odżywczych walorów.

Pamiętaj także o pojedynczych, posiniaczonych i dziwnie zabarwionych produktach. Nie ma nic złego w pojedynczym bananie lub czerwonej papryce z zieloną plamką - zasługują na tyle samo miłości, co wszystkie inne warzywa i owoce!

Masz ochotę na więcej?