Polandchevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Gdy brokuł straci głowę - pyszne pomysły na brokułową łodygę

Brokuł jaki jest, każdy widzi. Ze smakiem zajadamy piękne, zielone różyczki natomiast twarda łodyga najczęściej ląduje w koszu. Tak być nie musi, bo kto kocha kalarepkę, pokocha też łodygę brokułu. Chrupiąca, sprężysta, idealna na carpaccio, surówkę czy do kiszenia, jest doskonałym źródłem błonnika i witaminy C, tak niezbędnej, by utrzymać dobrą odporność. Oto kilka propozycji na wykorzystanie tego, nadal nieodkrytego, składnika wielu domowych „kuchennych rewolucji”.


Jeśli lubisz pochrupać, carpaccio będzie wprost idealne.

Potrzebujesz:

  • łodyga brokułu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wystarczy łodygę brokułu obrać z zielonej skórki i środek pokroić na cienkie plastry. Talarki przełóż do miski lub słoika, dodaj oliwę i czosnek, po czym odstaw do lodówki na kilka godzin, a jeśli możesz to na całą noc. Po wyjęciu rozłóż na talerzu i oprósz pieprzem. Et voila, pyszna przystawka gotowa.

W wersji obiadowej, prawdziwą bombą witaminową będzie prosta, ale niezwyczajna surówka z łodygi. 

Do jej przygotowania wystarczy:

  • łodyga brokułu
  • sól
  • pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • ½ - 1 łyżeczki miodu

Na sam koniec mamy dla Was prawdziwą petardę dla odporności – kiszona łodyga brokułu!

Potrzebne składniki:

  • łodyga brokułu
  • 1½ łyżeczki ziaren żółtej gorczycy
  • garść siekanego koperku
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 500 ml wody
  • litrowy słój

Obraną i pokrojoną łodygę włóż do słoja, dodaj gorczycę i koperek. Zagotuj wodę i rozpuść sól, a następnie zalej solanką słoik z brokułem. Lekko zakręcony słoik przykryj i odstaw do ciepłego miejsca na kilka dni. Co jakiś czas zaglądaj do słoika i gdy stwierdzisz, że stopień ukiszenia Ci odpowiada, zakręć słoik i wstaw go do lodówki, gdzie kiszonka wytrzyma kilka tygodni.

Masz ochotę na więcej?